Organizacja w kuchni – jak o nią zadbać?

0
138
fot. Pexels.com

Dobrze zorganizowana przestrzeń pozwala na sprawniejsze poruszanie się w kuchni. Intuicyjne rozmieszczenie przedmiotów wspomaga proces gotowania, a także zachowania porządku.  

Organizacja w kuchni – strefy i trójkąt roboczy

Szczególnie kuchnie w nowoczesnym stylu starają się zachować maksymalną funkcjonalność i intuicyjność przestrzeni. Podstawową zasadą dobrej organizacji jest podział kuchni na pięć stref.  

Strefa zapasów 

To przede wszystkim lodówka i spiżarnia lub regał pełniący jej funkcje. Strefa zapasów powinna znajdować się zaraz przy wejściu do kuchni, aby wracając z pełnymi siatkami zakupów, szybko je wypakować i nie krzątać się po całym pomieszczeniu. 

Strefa przechowywania 

W tym przypadku chodzi o przechowywanie nie tyle produktów spożywczych, co zastawy i innych akcesoriów kuchennych. Umieszczenie sztućców w szufladzie nad szafką z talerzami pozwoli na szybsze rozłożenie potrawy

Strefa przygotowywania

To po prostu blat, który powinien znajdować się blisko zlewu i kosza na śmieci. Szefowie kuchni podkreślają, aby przestrzeń robocza była zawsze uporządkowana. Najlepiej, żeby nie znajdowały się na niej żadne przedmioty. Po pierwsze daje to swobodę ruchów; po drugie po przygotowaniu półproduktów szybko można doprowadzić miejsce do porządku. 

Strefa zmywania 

W strefę zmywania wchodzi zlew i zmywarka, a także wszelkiego rodzaju akcesoria jak ociekacze. Zlew powinien znajdować się obok blatu roboczego, ale być oddalony od płyty indukcyjnej, aby zapobiec jej zalaniu.  

Strefa gotowania 

Strefa gotowania składa się z piekarnika, kuchenki, a także akcesoriów, takich jak garnki i patelnie. Warto umieścić w niej także mikrofalówkę. 

Zastosowanie stref pomaga w uskutecznieniu tzw. trójkąta roboczego, czyli przechowywanie – mycie i przygotowanie – gotowanie i pieczenie. 

fot. Pexels.com

Jak zorganizować szuflady i szafki kuchenne?

W przypadku małych kuchni albo przy posiadaniu wielu przedmiotów kuchennych, warto skorzystać z nowoczesnych systemów pozwalających na maksymalizację funkcjonalności szafek. To wewnętrzne organizery, takie jak kosze cargo albo wysuwane półki w szafkach narożnych. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie drzwiczek. Można na nich umieścić metalowe stelaże na pokrywki lub słoiczki z przyprawami. Ostatnio w modzie są także podwieszane kosze lub listwy magnetyczne. Sprawdzą się w przypadku noży lub specjalnych wkładów na sypkie produkty. 

Szuflady dobrze doposażyć w organizery, których wyżłobienia pasują do długości poszczególnych sztućców. Do przechowywania łyżek, widelców, itp., powinno wykorzystać się najwyższą szufladę, aby zawsze mieć do niej łatwy dostęp. Zasada przy organizacji szuflad jest prosta. Przedmioty, które używa się najczęściej, winny znaleźć się jak najbliżej. 

fot. Pexels.com

Jak zorganizować lodówkę? 

Ostatnio obserwujemy rozkwit nowinek technologicznych w kuchni, w dziedzinie lodówek. Systemy, takie jak VitaFresh Pro, czy No Frost, pozwalają zachować żywności dłuższą trwałość, a nawet jej przywrócenie! Nie zmienia to jednak faktu, że ważne jest odpowiednie rozłożenie produktów na półkach lodówki. Dlaczego? Wynika to z różnicy temperatur w poszczególnych jej miejscach. Górna półka lodówki jest jej najcieplejszym obszarem, natomiast najniższa – najzimniejszym

Dlatego w górnej części umieszcza się jedzenie o najdłuższej trwałości, takie jak słoiki i szczelnie zapakowane weki. Środkowa – to dobra przestrzeń na nabiał. Mięsa ryby, jaja i inne produkty z krótką datą przydatności, należy umieścić w najchłodniejszych punkcie. Komory i szuflady zawarte na podstawie lodówki, sprawdzą się w przechowywaniu owoców i warzyw. 

Należy pamiętać, że nie wszystkie zakupione przez nas produkty trzeba umieszczać w lodówce. Nie jest to wskazane ze względu na rozłożenie temperatury. Żywność, która nie musi być schłodzona, zabiera odpowiednią temperaturę tym mniej odpornym produktom, przez co tracą swoją jakość. Warto zapamiętać, jak zostały rozmieszczone w sklepie – czy były w chłodni, czy na półce. Ten sam system sprawdzi się w naszym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here