Forum www.zdrowedzieci.pl Strona Główna
Autor Wiadomość

<  Mam już roczek albo dwa  ~  Jak odzwyczaić od smoczka? Podpowiedzcie.

Zabro
Wysłany: 07.06.2006 12:22 Odpowiedz z cytatem
Moja córcia ma już 2,5 roczku i za nic w swiecie nie chce oddać smoczka. Już pare razy próbowałam sztuczek - nic kompletnie nie pomaga. Jest w stanie poleżeć 10-15 min bez a potem upomina się i placze jak jej nie chcę dać - co mam począć z tym fantem? Slyszalam, ze robi się dziurę w smoczku, ale czy to naprawde pomaga? Jak i kiedy zrobić to najlepiej?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
halina
Wysłany: 23.05.2007 10:06 Odpowiedz z cytatem
Ja ozdzwyczaiłam od smoczka synka kiedy miał ok. roczku więc nie zdążył sie od niego uzależnić. Szczerze mówiąc starałam sie nieuzależniać dziecka od smoka i odkładałam smoczek w miejscu niewidocznym dla niego zeby mu sie o nim nie przypomniało. Synek na codzien przebywa z babcią bo jestem pracującą mama i babci było wygodnie podawac go za każdym razem jak dziecko płacze, dlatego smok był przez niego traktowany jak uspokajacz. Odzwyczaiłam radykalną metodą, co było troche stresujące dla mnie i malucha ale bardzo skuteczne. Schowałam do najgłębszej szuflady i postanowiłam wspierać dzidzie jak tylko moglam najlepiej w tym trudnym okresie. Jak nie mógl zasnąć bez smoka to przytulałam mówiłam czułe słowka spiewałam ulubione kołysanki i jakoś przetrwaliśmy... Teraz nie pamięta do czego to cudo służy ale wie że to smoczek Smile
Przy odzwyczajaniu od smoczka polecam przyzwyczaić dziecko do jakiejś ulubionej przytulanki zabawki- która stworzy mu poczucie bezpieczenstwa kiedy bedzie sie stresowac- zamiast smoka- dac mu ulubionego misia do rączek. Ja próbowałam przyzwyczaić synka do misia przytulakaale on ogólnie nie bawi sie przytulankami, plus jaki zauważylam jest taki że często chętnie z tym miśkiem rozmawia i bardzo ładnie zasypia w łożeczku z miśkiem.
tamara_39
Wysłany: 24.07.2007 3:28 Odpowiedz z cytatem
Faktycznie metod na odzwyczajenie od smoczka jest wiele. Ja także zastosowałam metodę dosyć drastyczną i bałam się rekacji mojego dziecka. na początku wcale nie bylko to latwe, ale staralam się aby niunio mial zawsze przy sobie zabawkę, tak, żeby mial poczucie, że coś mu daję..Dzieki temu on coś od mnie dostawał, gdy zaczynal dopominac się smoka. Lepiej zeby chodzil za reke z miskiem i ze smoczkiem w buzi

Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat

Skocz do: